Tankar om vardagen

Ibland känns det som om många människor är rädda för att ha tråkigt. Överallt kan man både läsa och höra om den grå och trista vardagen. Måste vi verkligen ha roligt hela tiden? Är livet en enda stor fest? Det tror jag inte på. Kanske är det så att många människor har det för bra. Vi lever i en stor godisbutik där vi kan ta för oss av vad vi vill hela tiden. Detta skapar ett behov av att få ständiga lyckokickar. Sockret i godiset skänker en stunds belöning, hyrfilmen fördriver tiden och skänker lite spänning. Dyra resor till utlandet ger alla trötta miljöombyte och lite förströelse. Ska det verkligen vara så här?

Sociala medier

Kanske är det inte så vardagen ser ut för de flesta ändå. Sociala medier visar oftast den bild som de som äger kontot på Facebook, Instagram eller Twitter vill förmedla. Behovet av att ha roligt hela tiden och att livet ska se lyckligt och idylliskt ut har nog en hel del med dessa medier att göra. Många känner sig stressade och pressade att vara precis lika lyckade som alla andra verkar vara. Verkligheten är dock en annan. Det hör till att ha tråkigt ibland.

Tristess föder kreativtet

Jag har ofta det här samtalet med mina barn. Det är viktigt att våga ha tråkigt emellanåt. Då får hjärnan tid att lyssna på sig själv och inte ständigt matas med informationsflöden från alla håll. Den inre rösten, kreativiteten och skaparlusten får möjlighet att göra sig hörd. Vardagen behöver bestå av livet som livet verkligen är. Småbarnsåren är ingen semester i ett tropiskt paradis. Äktenskapet handlar inte alltid om romantik och tända ljus. Livet behöver balansen av utmaningar och medvind. Vardagen blir vad vi gör den till. Jag tror att det är viktigt att förstå att vi har ett liv att leva. Vad vill vi uppleva? Är det sociala mediers ständiga brus eller är det rösterna hos våra nära vi vill höra?