Shopping och konsumtion

Jag har faktiskt kommit på att det finns en hel del fördelar med att shoppa hemifrån. Det är bekvämt, sparar tid och det finns en hel del jämförelsesajter som hjälper till att hitta det man söker. När jag var yngre lockade de stora galleriorna och jag gjorde av med mer pengar än jag vill tänka på. Dessutom föll jag för reklamen och masskonsumtionen.

Shopping och psykologi

Att jag numera förespråkar att lyssna till vad jag själv och min familj behöver i större utsträckning beror på upptäckten av hela idén med marknadsföring. Butikerna och galleriorna är uppbyggda för att få oss konsumenter att handla. Vi ska inte bara handla, utan helst överkonsumera i tron att vi shoppar till oss en riktig deal. Helst ska vi armbåga oss fram i fullsmockade butiker i jakt på reafynden, men jag vill inte längre ha det butikerna säljer. De säljer kläder till överpriser som skadar miljön och de människor som tillverkar kläderna jobbar i fattiga länder under usla förhållanden. Dessa människor ser inte röken av vare sig pengar, lyxplagg eller schyssta villkor.

Jag är trött på att gå på butikernas marknadsföringsstrategier. Varorna placeras och planeras in i minsta detalj för att vi konsumenter ska handla så mycket som möjligt. Vi vet alla egentligen om att varor aldrig prissätts enligt deras egentliga värde. Då skulle butikerna inte gå med vinst. Alla de olika påslagen sker i alla de led varan går igenom innan den hamnar i butiken. Det är med andra ord en god idé att handla på nätet. De händer att jag tar med familjen till gallerior men för det mesta tycker vi om att handla i vår egen takt och besöka små secondhandbutiker istället. Det är andra värden som är viktiga för mig idag. Jag vill vara en inspiration för mina barn, att tänka själv och fatta egna beslut utan att påverkas av marknadsföring och konsumtionshets.