Mode genom tiderna

Jag har funderat mycket över det här med mode. Det är något som verkligen intresserar mig på djupet. Inte bara vad jag själv väljer att ha på mig och hur det faktiskt kan säga en hel del om vem jag är och vem jag vill vara, utan även modet genom tiderna. Mode har ingenting med mod att göra i språklig bemärkelse men sannerligen i praktiken. Genom hela historien vittnar modet om vad överklassen hade råd att pynta sig med, hur vanligt folk klädde sig och hur ungdomsrörelser över hela världen gjorde revolt. Idag mer än någonsin speglar klädval attityder av olika slag.

Hållbart mode

Idag ligger det till exempel helt rätt i tiden att intressera sig för hållbart mode och att välja kläder som är skonsamma mot miljön. Detta är en fråga som borde engagera oss alla och jag lägger ner en hel del tid på att tillverka egna kläder av återvunna tyger. Det har blivit en rolig hobby. Naturligtvis betyder det inte att jag inte älskar att shoppa. Man kan faktiskt shoppa miljövänligt och ha både unika, individuella och framför allt snygga kläder ändå. Det finns oändligt många kläder i omlopp och genom att vända sig till second handbutiker kan man bidra till att rädda miljön. Här kan man både handla och lämna in gamla kläder som på detta sätt kan få nytt liv och glädja någon annan. Det finns numera en hel del ekologiska klädmärken där man även kan handla nyproducerade kläder med gott samvete.

Kreativt mode

Jag älskar att tillverka saker med händerna och se hur de sakta växer fram. Stickning och virkning ger mig fantastiskt vackra mössor, vantar och halsdukar samtidigt som jag får en stunds avkoppling. Annars hittar man ofta mig framför symaskinen där jag syr såväl kläder åt barnen som åt mig själv och min man.