Miljövänliga resor

För de allra flesta känns det kanske omöjligt att faktiskt kunna resa utomlands på ett miljövänligt sätt. Det finns ju till exempel inga flygplan som drivs med alternativbränslen ännu, men det skulle revolutionera resandet. Ett bränsle som till exempel vätgas skulle ha den fördelen att det inte bidrar till växthuseffekten. Det finns dock en hel del andra sätt att ta sig utomlands på som inte involverar flygresor.

Människor är dock fortfarande lite för bekväma och vill resa så snabbt som möjligt för att kunna njuta av sin semester eller sin ledighet. Återigen tänker jag ofta att varför stannar man inte upp och luktar på blommorna? Sverige är ett fantastiskt land som man kan cykelsemestra i tillsammans med hela familjen. Varför måste man spendera pengar på dyra semestrar när man kan köpa en cykelvagn och ge sig ut på äventyr. När jag växte upp var husvagnen den ultimata semestern. Nu finns det dessutom bilar som inte släpper ut fullt så mycket skadliga ämnen som förr.

Att ge sig ut på tågresa tillsammans kan ta hela familjen utomlands på ett något annorlunda och kreativt sätt. Det finns gott om platser i Europa som inte använder sig av dieseldrivna tåg, men framför allt kanske många skulle börja uppskatta det som finns i närheten istället för att alltid längta bort. Att promenera i skogen är ett fantastiskt sätt att spendera en hel dag och i den svenska och norska fjällvärlden finns det frisk luft att leva på i resten av livet. Att resa miljövänligt har även blivit en del av den politiska agendan och det är många som har vaknat och förstått att det som händer på Antarktis inte är en isolerad händelse. Kollapsen påverkar hela ekosystemet och inom en snar framtid kommer det inte längre att finnas några polarisar. Det är dags att börja resa miljövänligt en gång för alla.