Miljövänlig shopping – senaste nytt i modevärlden

De flesta skulle nog hålla med om att det allra senaste inom modevärlden kanske inte just handlar om retro, vintage eller ekologiskt mode. Faktum är att det gör det faktiskt. Det finns mängder av mer eller mindre kända modedesigners och modebloggare som definitivt har förstått vart de nya trendvindarna blåser. Det var visserligen några år sedan som jeansjätten Levis lovade att stoppa såväl användning som utsläpp av giftiga kemikalier genom hela sin långa produktionskedja. Detta ska dock vara helt genomfört 2020!

Bland de lysande stjärnorna på modehimlen syns bland annat Stella McCartney som enbart använder ekologiska material i sitt stora modeimperium. Annars finns det gott om designers som gör sitt bästa, men så fort man måste kompromissa mellan design och att vara miljövänlig får det senare alternativet allt som oftast ge vika. Även budgetkedjorna visar framfötterna när det gäller miljön och ett mer klimatsmart mode. H&M har till exempel lanserat en kollektion 2018 där en del av plaggen och accessoarerna tillverkats av PET flaskor och återvunnen plast.

Min absoluta favorit när det gäller svenska modedesigners som har förenat mode med hållbarhet och miljö är Gudrun Sjödén. När jag någon gång handlar nytt blir det ofta i hennes onlinebutik. Hon kan konsten att skapa miljövänliga kläder och ifrågasätter en hel del tänkvärda saker som hur ofta vi faktiskt tvättar våra plagg i tvättmaskinen. Det går att spara en hel del på miljön genom att använda plaggen tills de är smutsiga och behöver tvättas. Vi sliter ut både miljön och våra kläder genom att vara överdrivet renliga.

Den absolut nyaste och hetaste trenden är dock andrahands- och återbruksmarknaden. Denna gäller inte bara klädmode utan i princip alltifrån kläder till möbler och husgeråd. Det är i allra högsta grad bra för miljön att se över sin livsstil och försöka bli medveten om hur man själv påverkar miljön.