Det cirkulära modet – den nya heta modetrenden

Modetrender kommer och går, men klimatsmart mode består. Det glädjer mig extra mycket att läsa en hel del i tidningarna om hur det klimatvänliga modet ersätter slit- och slängmodet i takt med att medvetenheten om vad som händer med miljön och vår planet ökar. Ett sätt att rädda planeten plagg för plagg som fler och fler anammar inför 2019 är att helt enkelt förlänga livet på favoritplaggen genom att ta hand om kläderna bättre. Det handlar också om att skapa nya kläder av gamla kläder, samt lappa, laga och tvätta med skonsamma rengöringsmedel som är bra för miljön. Detta älskar jag!

Cirkulärt mode

Under 2018 var Stockholms stadsmission föregångare inom second handmodet genom att starta ett klädmärke som de valt att kalla “Remake”. Produkterna tillverkas enbart av kläder, tyger och material som samlats in. Målet är att återbruka plagg samt ge plaggen och varorna så hög kvalitet och livslängd som möjligt. Allt som tillverkas är helt unikt och i inkluderande storlekar som utmanar såväl norm som tradition. Det nyaste av allt är att kunderna kan hyra plaggen under två veckor. Detta erbjudande gäller alla plagg som finns i butiken. Det går även att förlänga mot en kostnad av en fjärdedel av originalkostnaden. Nyskapande och originellt på alla sätt. Om man verkligen inte kan vara utan plagget får man dessutom köpa det när hyrperioden löpt ut.

Tanken bakom initiativet är ett cirkulärt mode där man som konsument har möjlighet att variera sin garderob utan att tröttna på plaggen och glömma bort dem i garderoben och kanske till sist slänga dem. Totalt återbrukas cirka 2.5 ton textilier om året bara i Stockholmsområdet. I det klimatvänliga förhållningssättet ingår också att ta tillvara spillbitar som man sedan till exempel tillverkar sittpuffar av. Märket Remake håller också föreläsningar om sitt cirkulära mode och tillhandahåller workshops för privatpersoner där man får lära sig att ta hand om sina gamla plagg och ge dem nytt liv.